Window Design

Collection by The Local Project • Last updated 1 day ago

806 
Pins
 • 
35.78k 
Followers

Skylights, windows and window seats are commonly used by architects and interior designers as they allow accessibility, additional flexibility in architectural design, and can ensure spaces are predominantly lit by natural light. Explore the best skylight, door and window trends and ideas as feature on The Local Project - Australia's fastest growing design platform.

The Local Project
Employing a play on volume and light, Woodland House II is imagined as a vibrant contemporary home that feels generous on its modest site. Sgourakis Architects’ Director Henry Sgourakis speaks to the process of designing his own home, creating a sense of balance and injecting textural interest throughout. Located just outside of Melbourne, Woodland House II is a study in scale and proportion, utilising access to natural light and internal volumes to amplify and counter the traditional home.

A Play on Volume and Light – Woodland House by Sgourakis Architects

Woodland House sees Sgourakis Architects create a sense of balance through the injecting of textural interest and vibrancy within this contemporary and modest family home.

Located within an early Merchant Builder’s development, Malvern Residence by Studio Wonder intertwines the existing characteristics with a modern sensibility to create a contemporary family home. Earthy textures, lush greenery outdoors and exposed concrete creates a strong connection between the interior and exterior.

Malvern Residence by Studio Wonder

Malvern Residence by Studio Wonder intertwines the existing characteristics with a modern sensibility to create a contemporary family home.

Inspired by a mix of the nostalgia of the holiday home together with the work of Harry Seidler, CLT House is an exploration in site engagement. Emma Mitchell Architects combine Australian-made CLT technology with the whimsy and the recollection of ocean-side stays. In its coastal setting, CLT House is an expression of its comprising parts and acts as a response to its site.

A Unique Engagement with Site – CLT House by Emma Mitchell Architects

CLT House sees Emma Mitchell Architects combine Australian-made CLT technologywith the whimsy and the recollection of ocean-side stays.

Having lived together for over fifty years, the clients of Seawind entrusted Coy Yiontis Architects with creating a home for what they affectionately referred to as their ‘third age’. With the clients confident of knowing exactly how they intended to live their lives together, the architects set about creating a home with delineated areas for each occupant. Each of these was designed to express the intention and personality of its inhabitant, with shared spaces for mutual relaxation.

His and Hers – Seawind by Coy Yiontis

Having lived together for over fifty years, the clients of Seawind entrusted Coy Yiontis Architects with creating a home for what they affectionately referred to as their ‘third age’. With the clients confident of knowing exactly how they intended to live their lives together, the architects set about creating a home with delineated areas for each occupant. Each of these was designed to express the intention and personality of its inhabitant, with shared spaces for mutual relaxation.

Fusing the raw and resolute with highly detailed and nuanced gestures throughout, South Coogee House is an exploration of space, materiality and form. Renato D’Ettorre Architects combines a highly considered formal approach with an experimental rigor to the coastal residential vernacular. Built in 1994, South Coogee House sits anchored to its site on a rugged cliff-face and epitomises the longevity of enduring architecture while referencing classic proportions.

Raw and Resolute – South Coogee House by Renato D’Ettorre Architects

South Coogee House sees Renato D’Ettorre Architects combine a highly considered formal approach with an experimental rigor to the coastal residential vernacular.

Set on a sloping site in picturesque Red Hill and surrounded by gum trees, InForm’s latest project, a collaboration with Pleysier Perkins, has been designed in direct response to its surroundings. When the young family of five approached InForm with their brief, key to all considerations was working with the natural topography.

A Home Amongst the Gumtrees – Red Hill House by InForm

Set on a sloping site in picturesque Red Hill and surrounded by gum trees, InForm’s and Pleysier Perkins’ latest project has been designed in direct response to its surroundings.

Providing privacy and a place of refuge, The Blockhouse is a heavily weighted anchor to its site that is softened through the incorporation of botanical elements. Ha Architects combines the industrial with the residentialto reimagine the contemporary vernacular. As a home in a previously industrial area, The Blockhouse responds to both its present context and the remaining relics of its former occupation and proposes a design that acknowledges both past and present.

Taking Shelter– The Blockhouse by Ha Architects

Looking to the shelter structures utilised during rocket launches as an appropriate namesake and source of inspiration, The Blockhouseexemplifies many of the protective, robust and unshakable qualities of its muse.

Inspired by the Japanese narrow wooden houses of Kyoto, Leichhardt Machiya is an exercise in pushing limitations and working within constraints. Studio Haptic combine a measured rigor with a clear vision, to propose a home of efficiency and affordability. Located in Sydney’s inner west, Leichhardt Machiya takes heeded inspiration from the complex and well-conceived narrow homes of Kyoto and applies the underpinning philosophies to this urban condition.

Big Issues Solved by Thinking Small– Leichhardt Machiya by Studio Haptic

Leichhardt Machiya sees Studio Haptic combine a measured rigor with a clear vision, to propose a home of efficiency and affordability.

Having lived together for over fifty years, the clients of Seawind entrusted Coy Yiontis Architects with creating a home for what they affectionately referred to as their ‘third age’. With the clients confident of knowing exactly how they intended to live their lives together, the architects set about creating a home with delineated areas for each occupant. Each of these was designed to express the intention and personality of its inhabitant, with shared spaces for mutual relaxation.

His and Hers – Seawind by Coy Yiontis

Having lived together for over fifty years, the clients of Seawind entrusted Coy Yiontis Architects with creating a home for what they affectionately referred to as their ‘third age’.

The reworking of an existing top-floor apartment sees a prefabricated pavilion added to embrace its enviable location and expansive outlook. Madeleine Blanchfield Architects fuses a calming and minimal approach with highly detailed and refined elements that elevate the residential experience. Located in Sydney’s Darling Point, the residence of the same name sits atop a 1960s apartment building and opportunistically embraces its outpost.

An Elevated Pavilion – Darling Point Residence by Madeleine Blanchfield Architects

Madeleine Blanchfield Architects extends an existing 1960s top-floor apartment with a prefabricated pavilion that embraces its enviable location and expansive outlook.

Taking its name from the rooftop swimming pool that formed a key aspect of the brief, Zen Architects’ Pool House gestures to the forms and details of the original Victorian shopfront while creating a new contemporary home designed for entertaining and multigenerational living. The clients had lived at the address in Fitzroy, in Melbourne’s inner north, for 25 years and in that time had undertaken two previous renovations. Home Interior Design, Interior Architecture, Facade House, Window Design, Skylight, The Locals, Rooftop, Architects, Melbourne

A Multigenerational Home in Fitzroy – Pool House by Zen Architects

Zen Architects’ Pool House gestures to the forms and details of the original Victorian shopfront while creating a new contemporary home.

Toorak Residence by Workroom – Project Feature – The Local Project Vic Australia, Window Design, Soft Furnishings, All Design, The Locals, Home Crafts, Interior Architecture, Master Bedroom, Cool Designs

Toorak Residence by Workroom - Issue 03 Feature - The Local Project

Conceived as a solid mass from which spaces have been carved out, Workroom’s Toorak Residence is a family home crafted from concrete.

Toorak Residence by Workroom – Project Feature – The Local Project Vic Australia, Window Design, Soft Furnishings, All Design, The Locals, Home Crafts, Interior Architecture, Exploring, Melbourne

Toorak Residence by Workroom - Issue 03 Feature - The Local Project

Conceived as a solid mass from which spaces have been carved out, Workroom’s Toorak Residence is a family home crafted from concrete.

Waiheke House by Cheshire Architects – Project Feature – The Local Project Waiheke Island, Window Design, Skylight, Pavilion, The Locals, Interior Architecture, Architects, Beach House, Windows

Waiheke House by Cheshire Architects - Project Feature - The Local Project

Emerging from the ridge, Cheshire Architects’ Waiheke House is takes form as two pavilions, one open, the other closed, that are separated by a central stone wall.

Waiheke House by Cheshire Architects – Project Feature – The Local Project Waiheke Island, Window Design, Skylight, The Locals, Natural Light, Interior Architecture, Architects, Stone, Barbados

Waiheke House by Cheshire Architects - Project Feature - The Local Project

Emerging from the ridge, Cheshire Architects’ Waiheke House is takes form as two pavilions, one open, the other closed, that are separated by a central stone wall.

Waiheke House by Cheshire Architects – Project Feature – The Local Project Interior S, Interior Architecture, Waiheke Island, Window Design, Skylight, Interior Design Inspiration, The Locals, Beach House, Room Decor

Waiheke House by Cheshire Architects - Project Feature - The Local Project

Emerging from the ridge, Cheshire Architects’ Waiheke House is takes form as two pavilions, one open, the other closed, that are separated by a central stone wall.