karol olszewski
Więcej pomysłów od użytkownika karol
Pelikan chilijski.Eng. Peruvian pelican .  (Pelecanus thagus) – gatunek ptaka z rodziny pelikanów (Pelecanidae). Zamieszkują zachodnie wybrzeża Ameryki Południowej (Chile i Peru).  Ważą około 7 kg i mierzą 1,5 m. Żywią się rybami.

Pelikan chilijski.Eng. Peruvian pelican . (Pelecanus thagus) – gatunek ptaka z rodziny pelikanów (Pelecanidae). Zamieszkują zachodnie wybrzeża Ameryki Południowej (Chile i Peru). Ważą około 7 kg i mierzą 1,5 m. Żywią się rybami.

Dziwaczek maskowy, dziwaczek.Eng. White-plumed antbird. (Pithys albifrons) – gatunek małego ptaka z rodziny chronkowatych. Zasiedla północną część Ameryki Południowej (Brazylię, Kolumbię, Wenezuelę,Ekwador,Peru oraz Guianas: Gujanę,Surinam i Gujanę Francuską. Środowiskiem życia tego gatunku są dolne piętra wilgotnych lasów równikowych.Zwłaszcza lasy terra firme (nie zalane lasy) na nizinach.  Długość ciała wynosi 11-13 cm, masa ciała 18-25 g. Zjada prawie wyłącznie owady np.karaluchy i inne…

Dziwaczek maskowy, dziwaczek.Eng. White-plumed antbird. (Pithys albifrons) – gatunek małego ptaka z rodziny chronkowatych. Zasiedla północną część Ameryki Południowej (Brazylię, Kolumbię, Wenezuelę,Ekwador,Peru oraz Guianas: Gujanę,Surinam i Gujanę Francuską. Środowiskiem życia tego gatunku są dolne piętra wilgotnych lasów równikowych.Zwłaszcza lasy terra firme (nie zalane lasy) na nizinach. Długość ciała wynosi 11-13 cm, masa ciała 18-25 g. Zjada prawie wyłącznie owady np.karaluchy i inne…

Krogulec zwyczajny, krogulec, jastrząb wróblarz. Eng.Eurasian sparrowhawk.  (Accipiter nisus) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Jest on najliczniejszym przedstawicielem rzędu szponiastych w Eurazji. Zamieszkuje Europę, środkową i wschodnią Azję oraz północną Afrykę. Zamieszkuje skraje lasów w pobliżu pól z kępami drzew, w tym 20-50-letnie świerkowe i sosnowe drągowiny, monokultury oraz śródpolne zagajniki. Mogą być to zarówno duże…

Krogulec zwyczajny, krogulec, jastrząb wróblarz. Eng.Eurasian sparrowhawk. (Accipiter nisus) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Jest on najliczniejszym przedstawicielem rzędu szponiastych w Eurazji. Zamieszkuje Europę, środkową i wschodnią Azję oraz północną Afrykę. Zamieszkuje skraje lasów w pobliżu pól z kępami drzew, w tym 20-50-letnie świerkowe i sosnowe drągowiny, monokultury oraz śródpolne zagajniki. Mogą być to zarówno duże…

Żałobnica rudosterna,kakadu Banksa. Eng.Red-tailed black cockatoo, Banks' black cockatoo.(Calyptorhynchus banksii) – gatunek ptaka z rodziny kakaduowatych (Cacatuidae), zamieszkującą Australię. Gatunek ten bywa spotykany w lasach eukaliptusowych lub wzdłuż zbiorników wodnych. W północnych obszarach kraju.Żałobnice żyją zazwyczaj w ogromnych stadach. Występują w szerokiej gamie środowisk - od zarośli i terenów trawiastych, przez lasy eukaliptusowe, rzewniowe i akacjowe, do gęstych…

Żałobnica rudosterna,kakadu Banksa. Eng.Red-tailed black cockatoo, Banks' black cockatoo.(Calyptorhynchus banksii) – gatunek ptaka z rodziny kakaduowatych (Cacatuidae), zamieszkującą Australię. Gatunek ten bywa spotykany w lasach eukaliptusowych lub wzdłuż zbiorników wodnych. W północnych obszarach kraju.Żałobnice żyją zazwyczaj w ogromnych stadach. Występują w szerokiej gamie środowisk - od zarośli i terenów trawiastych, przez lasy eukaliptusowe, rzewniowe i akacjowe, do gęstych…

Furczak, furczek łopatkosterny.Eng.Booted racket-tail. (Ocreatus underwoodii) – gatunek małego ptaka z rodziny kolibrowatych, podrodziny kolibrów. Występuje w zachodniej części Ameryki Południowej. Zamieszkuje wilgotne górskie lasy, przeważnie na wysokości 1050-300 m n.p.m. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Długość ciała samca wraz z wydłużonymi zewnętrznymi sterówkami wynosi 12-15 cm, natomiast samicy 7,5-9 cm. Masa ciała waha się między 2,5-3,1 grama. Żywi się nektarem z kwiatów…

Furczak, furczek łopatkosterny.Eng.Booted racket-tail. (Ocreatus underwoodii) – gatunek małego ptaka z rodziny kolibrowatych, podrodziny kolibrów. Występuje w zachodniej części Ameryki Południowej. Zamieszkuje wilgotne górskie lasy, przeważnie na wysokości 1050-300 m n.p.m. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Długość ciała samca wraz z wydłużonymi zewnętrznymi sterówkami wynosi 12-15 cm, natomiast samicy 7,5-9 cm. Masa ciała waha się między 2,5-3,1 grama. Żywi się nektarem z kwiatów…

Pustelnik skromny.Eng. Dusky-throated hermit.(Phaethornis squalidus) – gatunek małego ptaka z rodziny kolibrowatych (Trochilidae). Jest to koliber endemiczny dla obszaru wilgotnego Lasu Atlantyckiego w południowo-wschodniej Brazylii. Środowiskiem jego są podszycia wilgotnego lasu i litoralu oraz gęstego średniego regla. Długość ciała wynosi około 9 cm. Pokarm jego stanowi nektar i małe stawonogi.

Pustelnik skromny.Eng. Dusky-throated hermit.(Phaethornis squalidus) – gatunek małego ptaka z rodziny kolibrowatych (Trochilidae). Jest to koliber endemiczny dla obszaru wilgotnego Lasu Atlantyckiego w południowo-wschodniej Brazylii. Środowiskiem jego są podszycia wilgotnego lasu i litoralu oraz gęstego średniego regla. Długość ciała wynosi około 9 cm. Pokarm jego stanowi nektar i małe stawonogi.

Modrowronka kalifornijska.Eng. Western scrub jay.(Aphelocoma californica) – gatunek średniego ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae). Występuje w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Długość ciała wynosi 27-31 cm, masa 75-80 g. Rozpiętość skrzydeł to około 38 cm (15 cali).  W większości zasiedla lasy jałowcowo-sosnowe, roślinność rosnącą przy rzece lub strumieniu oraz górskie zarośla. Pożywieniem jej są żołędzie, nasiona słonecznika, orzechy, małe jaszczurki, owady, owoce, a także ptasie jaja i…

Modrowronka kalifornijska.Eng. Western scrub jay.(Aphelocoma californica) – gatunek średniego ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae). Występuje w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Długość ciała wynosi 27-31 cm, masa 75-80 g. Rozpiętość skrzydeł to około 38 cm (15 cali). W większości zasiedla lasy jałowcowo-sosnowe, roślinność rosnącą przy rzece lub strumieniu oraz górskie zarośla. Pożywieniem jej są żołędzie, nasiona słonecznika, orzechy, małe jaszczurki, owady, owoce, a także ptasie jaja i…

Pleszka śniada.Eng. Plumbeous water redstart. ( rhyacornis fuliginosa ) to gatunek ptaka z rodziny Muscicapidae . Występuje w Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Chinach. Osiąga do 14 cm (5,5 cala) długości i wagę do 22 gramów (0,78 uncji). Pleszka żywi się owadami i ich jajami, takimi jak chrząszcze, motyle, muchóweki, błonkówki, prostoskrzydłe, Odonata i hemipterans. Pająkami też nie pogardzi.  Od czasu do czasu może spożywać nawet jagody, nasiona i liście. Preferuje szybko…

Pleszka śniada.Eng. Plumbeous water redstart. ( rhyacornis fuliginosa ) to gatunek ptaka z rodziny Muscicapidae . Występuje w Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Chinach. Osiąga do 14 cm (5,5 cala) długości i wagę do 22 gramów (0,78 uncji). Pleszka żywi się owadami i ich jajami, takimi jak chrząszcze, motyle, muchóweki, błonkówki, prostoskrzydłe, Odonata i hemipterans. Pająkami też nie pogardzi. Od czasu do czasu może spożywać nawet jagody, nasiona i liście. Preferuje szybko…

Koronnik szary.Eng. Grey crowned crane. (Balerica regulorum)-duży ptak należący do rodziny żurawiowatych. Koronnik szary od dawien dawna nazywany był żurawiem koroniastym.  Koronnik szary zamieszkuje głównie na suchych sawannach Afryki, na południe od Sahary (Kenia, Uganda). Prowadzi zwykle osiadły tryb życia, na żerowiskach występuje w dużych stadach. W okresach lęgowych gromadzą się na mokradłach, bagnach, nad brzegami jezior.  Waga ok 3,5 kg, a rozpiętość skrzydeł 190 cm. Najbardziej…

Koronnik szary.Eng. Grey crowned crane. (Balerica regulorum)-duży ptak należący do rodziny żurawiowatych. Koronnik szary od dawien dawna nazywany był żurawiem koroniastym. Koronnik szary zamieszkuje głównie na suchych sawannach Afryki, na południe od Sahary (Kenia, Uganda). Prowadzi zwykle osiadły tryb życia, na żerowiskach występuje w dużych stadach. W okresach lęgowych gromadzą się na mokradłach, bagnach, nad brzegami jezior. Waga ok 3,5 kg, a rozpiętość skrzydeł 190 cm. Najbardziej…

Pręgostrzyżyk maskowy/kasztanowaty.Eng. Bay Wren [America(n)]. (Cantorchilus nigricapillus nigricapillus) to gatunek ptaka z rodziny Troglodytidae. Zasiedla zarośla na skraju lasów wzdłuż strumieni lub jezior poniżej 1000 m  wysokości n.p.m.w Ekwadorze. Żeruje przeważnie w podszyciu leśnym żywiąc się owadami i pająkami.

Pręgostrzyżyk maskowy/kasztanowaty.Eng. Bay Wren [America(n)]. (Cantorchilus nigricapillus nigricapillus) to gatunek ptaka z rodziny Troglodytidae. Zasiedla zarośla na skraju lasów wzdłuż strumieni lub jezior poniżej 1000 m wysokości n.p.m.w Ekwadorze. Żeruje przeważnie w podszyciu leśnym żywiąc się owadami i pająkami.